Peserta dari UiTM Jengka dan UiTM Melaka mucul johan Putera dan Puteri
pada Karnival Silat di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim, Perak, baru-baru ini.

TANJUNG MALIM 6 Jan. - Silat merupakan seni mempertahankan diri yang menjadi wadah warisan seni bangsa di negara ini. Justeru, Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (PSSCM) iaitu salah satu persatuan yang giat mengajar seni silat ini mampu berperanan menarik penyertaan ramai generasi muda dalam memastikan seni pusaka bangsa terpelihara.

Bagi generasi baru, terutama pelajar di universiti ia memberikan pendedahan kepada golongan itu menguasai ilmu silat ke arah kepentingan warisan budaya, terutama warisan bangsa Melayu yang makin dilupakan.

Ini kerana silat apabila dikembangkan di universiti di negara ini boleh melahirkan graduan yang berkarisma dan berkebolehan dalam pelbagai bidang.

Sehubungan itu, satu Karnival Silat Waja Diri PSSCM kali ke-4 diadakan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di sini baru-baru ini.

Presiden Persatuan Kebangsaan Pesilat Malaysia (Pesaka), Datuk Seri Mohd. Ali Rustam ketika merasmikan karnival silat itu mencadangkan supaya seni silat cekak dijadikan salah satu kokurikulum berkredit di semua universiti di negara ini.

Sehubungan itu, katanya, Pesaka akan membincangkan cadangan berkenaan dengan Kementerian Pengajian Tinggi tidak lama lagi.

Melalui usaha itu, katanya, golongan mahasiswa boleh menguasai ilmu silat ke arah mengekalkan seni pusaka budaya warisan Melayu.

"Silat juga boleh melahirkan graduan yang berperwatakan dan berkebolehan dalam pelbagai bidang.

"Seni silat ini yang sudah bertapak di UPSI mampu membentuk keperibadian positif sebagai persediaan dalam mendidik anak bangsa," katanya.

Sebanyak 26 institusi pengajian tinggi (IPT) menyertai karnival bertemakan '1Mahasiswa berjiwa Insaniah'.

Mohd. Ali yang juga Ketua Menteri Melaka berkata, PSSCM sudah 45 tahun bertapak di negara ini dan ramai penuntut universiti telah menyertainya.

Mengenai karnival tersebut, kata beliau, menguasai ilmu persilatan menambahkan pengetahuan, berkebolehan mengurus organisasi dan mampu menjadi contoh kepada masyarakat.

Tambahnya, karnival ini memberi peluang kepada pesilat seluruh IPT untuk membentuk jaringan dan bertukar pandangan bagi meningkatkan persefahaman antara satu sama lain.

"Ia juga mewujudkan perpaduan dan semangat berpasukan.

"Selain menyatupadukan masyarakat berbilang kaum, budaya dan agama di Malaysia," katanya.

Sementara itu, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Melaka dan UiTM Jengka, Pahang muncul johan keseluruhan dengan meraih pingat emas bagi kategori putera dan puteri pada kejohanan itu.

Pingat Perak dimenangi pasukan Politeknik Ungku Omar Ipoh dan Kolej Matrikulasi Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Petaling Jaya bagi kategori putera dan puteri.

UIA Gombak dan Universiti Teknologi Petronas (UTP) Perak pula meraih pingat Gangsa pada kejohanan tersebut.

Hadiah kepada pemenang disampaikan Presiden PSSCM, Datuk Maideen Kadir Shah.

 

 

 

Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0107&pub=Utusan_Malaysia&sec=Utara&pg=wu_04.htm#ixzz4kIl7KbyU

© Utusan Melayu (M) Bhd

Joomla templates by a4joomla