Logo silat cekak di puncak Kinabalu

KUALA TERENGGANU - Tarikh 29 September merupakan tarikh bersejarah bagi Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia Cawangan Terengganu (PSSCM) dan Kelab Kembara Terengganu (Terengganu Backpackers) kerana berjaya menghamparkan bendera gergasi silat cekak bersaiz lebih 12 meter di puncak South Peak, Gunung Kinabalu.

Ketua program, Mohd Azwarin Ahmed berkata, misi menghamparkan logo silat cekak di puncak tertinggi Asia Tenggara sebagai simbol bagi mengangkat martabat seni mempertahankan diri yang menjadi warisan dan kebanggaan negara.

“Alhamdulillah, kita telah berjaya merealisasikan Program Kembara Cekak Ke Puncak sempena Sambutan Perayaan Jubli Emas 50 Tahun Silat Cekak PSSCM pada 26 hingga 30 September 2016 di Gunung Kinabalu, Sabah.

“Kita nekad menjayakan misi ini kerana bagi kita, seni silat haruslah diangkat martabatnya di tempat yang sepatutnya seiring dengan tarafnya yang telah di nobatkan sebagai seni mempertahankan diri rasmi negara,” katanya.

Beliau yang juga tenaga pengajar PSSCM Cawangan Terengganu berkata, cabaran yang mengambil masa persiapan selama tiga bulan itu turut disertai Pendaki Gunung Everest 2007 iaitu Muhamad Rafi Kori, Hairy Helmi@Khairy Mustaffa dan Mohd Ghazali Kori dari Terengganu Backpackers.

Katanya, logo gergasi itu yang disiapkan dalam masa tiga hari itu direka khas oleh ahli pasukan dengan bantuan warga Kampung Pulau Manis Serada, Kuala Terenganu.

“Mengikut pemandu arah yang membawa kumpulan kami, belum pernah ada bendera atau logo sebesar ini dibentangkan di puncak Kinabalu.

“Sepanjang usaha kami menjayakan misi ini, ramai pendaki-pendaki dari luar negara seperti daripada United Kingdom (UK), United States (US), Holland, Australia, Indonesia, Thailand, Singapura dan lain-lain menyatakan kekaguman atas usaha yang dijalankan lebih-lebih lagi apabila kami mengenakan pakaian busana tradisional dan pakaian rasmi silat cekak,” katanya.

Katanya, sebelum misi membentangkan logo gergasi silat cekak di puncak gunung pada jam 7 pagi 29 September lalu, ahli pasukan terlebih dahulu berjaya sampai di Puncak Gunung Kinabalu, Puncak Low’s Peak (4095 meter) tepat jam 6 pagi.

Beliau berkata, puncak Low’s Peak adalah puncak tertinggi daripada 15 puncak yang terdapat di Gunung Kinabalu.

Dalam pada itu, katanya, pasukan itu turut mengambil kesempatan untuk menziarahi salah satu keluarga malim gunung yang terlibat dalam tragedi kemalangan gempa bumi Gunung Kinabalu pada 6 Jun tahun lalu.

Katanya, pihaknya turut menyampaikan sedikit sumbangan kepada isteri mendiang Joseph Solungin di kediaman mereka di Kampung Kiau, Kota Belud.

 

oleh - NORHASPIDA YATIM 1 OKTOBER 2016
sumber - http://www.sinarharian.com.my/edisi/terengganu/logo-silat-cekak-di-puncak-kinabalu-1.568182

Joomla templates by a4joomla